Hopp til hovedinnhold

Hva er deres respons på studien som hevder at Erytritol/Sukrin kan gi blodpropp?

I kjølvannet av den nevnte studien, har EFSA gjort en ny vurdering av erytritol som går direkte på effekten av inntaket, og de finner ingen sammenheng (dvs. årsak og virkning) mellom inntak av matvarer som inneholder erytritol og økt risiko for hjerte- og karsykdommer og relaterte risikofaktorer: – European Food Safety Authority, 20.12.23

Erytritol har vært på markedet i mer enn 30 år, og i denne perioden er det er blitt gjort mange vitenskapelige studier på søtstoffet – ikke minst før det ble godkjent til bruk i mat i EU. Alle disse studiene har enstemmig slått fast at de ikke kan finne noen risiko for skadevirkninger ved bruk av erytritol i mat, og det ble derfor ikke satt noe tak for anbefalt daglig inntak. Denne nye studien bryter altså med 30 års forskning, og selv om studien bør tas på alvor, er det noen punkter som er svært viktig å trekke frem:

Forskerne som står bak denne studien understreker at selv om det ble observert en kobling mellom høyt nivå av erytritol i blodet og forekomst av blodpropp, kan de ikke slå fast at det var erytritol som var årsaken til blodpropp. Kroppen produserer selv erytritol, og det er ikke nødvendigvis inntak av erytritol som styrer konsentrasjonen av erytritol i blodet. Tidligere studier har vist at et høyt blodsukker er assosiert med høye erytritolverdier. Det vil si at glukose bidrar til en betydelig økning av erytritol i blodet.

Hvis det skal dras en konklusjon om hvilken effekt inntak av erytritol har, må vi studere nettopp det: inntaket og ikke bare konsentrasjon av erytritol i blodet. Denne studien så overhodet ikke på hva forsøkspersonene spiste, og det er uvisst om de spiste noe med erytritol i det hele tatt. Merk også at forsøkspersonene i studien var i høy-risikogruppen for hjerte- og karsykdommer, og mange av dem hadde allerede hatt blodpropp. Dette er altså en studie utført på mennesker med mange sykdomsmarkører i kroppen.

Vi forstår at presseoppslagene rundt denne studien virker skremmende på mange, men dessverre gjenspeiler ikke disse oppslagene sannheten. Konklusjonen i studien er at forskerne ikke kan slå fast noen årsak-virkning-sammenheng mellom erytritol og blodpropp, og de etterlyser mer forskning på området.

Matlagingstips og oppskrifter rett i innboksen din!

Ved å bli med i vårt nyhetsbrev godtar du vår Vilkår og betingelser